Hoe voorkom je uitstelgedrag?

Hoe Voorkom je Uitstelgedrag?

Met een duur woord heet het procrastinatie. Bij studenten staat het bekend als SOG’en: studie ontwijkend gedrag. Hoe je het ook noemt, uitstelgedrag herkent (bijna) iedereen wel.

Je ziet een deadline aankomen, maar gaat toch nog wat anders doen. En als de deadline dan dichterbij komt heb je maar net genoeg, of soms zelfs te weinig tijd om goed te doen wat je moet doen. Hoe ga je hier mee om? Vier tips.

1. Deel je taken op in kleine stukjes

Een kilometer bestaat uit duizend meters. Zo bestaan ook jouw taken uit kleinere stappen die je moet zetten om het uiteindelijke doel te behalen. Moet je een artikel schrijven van drieduizend woorden? Stel jezelf dan drie keer als taak om duizend woorden te schrijven.

Dat zorgt ervoor dat elke afzonderlijke taak kleiner, en daarmee overzichtelijker is. Dan kom je er ook eerder toe om je aan die taak te zetten. Als je wat je moet doen als één taak ziet, is het als een grote berg. Met een naderende deadline kan de moed je in de schoenen zinken om die berg te beklimmen. Als je dan niet meer een grote, maar drie kleinere bergen moet beklimmen zul je sneller gemotiveerd zijn om je aan je werk te zetten.

2. Laat anderen meekijken

Je bent niet in je eentje op deze wereld, de mensen rondom je kunnen je helpen om je doelen te bereiken. Vreemde ogen dwingen, zegt het spreekwoord. Omdat we zo op anderen zijn aangelegd helpt het enorm als een ander met je meedenkt, je vraagt hoe het met je deadline gaat of je zelfs controleert.

Als je tegen een ander zegt dat het halen van deadlines moeilijk is voor jou, heb je de eerste stap al gezet om dit probleem te overwinnen. Als die ander dan ook nog bereid is om je te helpen, zul je zien dat het veel makkelijker is om je deadline te halen.

3. Beloon en straf jezelf

De menselijke geest steekt raar in elkaar. Als je afspraken met jezelf maakt om jezelf te belonen als je een (deel van een) taak haalt, of juist te straffen als je die niet haalt, zul je eerder gemotiveerd raken om je aan je werk te zetten. Moet je huis nodig schoongemaakt en hou je van snoep? Beloon jezelf dan met een snoepje na elke kamer die je hebt schoongemaakt. Kun je jezelf niet aan je werk zetten?

Zet een timer van een half uur en beloof jezelf naar je favoriete nummer te luisteren als je dat half uur hebt gewerkt. Als die eerste stap is gezet zul je zien dat je zoveel plezier in je werk hebt dat je snel wilt doorgaan als het halve uur is vol gemaakt. Hou jezelf wel aan je eigen afspraken, anders werkt het niet om met beloningen en straf te werken.

4. Geef jezelf een schop onder je kont

Uiteindelijk ben jij degene die aan het werk moet. Je kunt met jezelf afspraken maken tot je een ons weegt, en heel veel kleinere doelen stellen, als jij jezelf niet aan het werk zet, komt het er toch niet van. Dus stop met lui zijn, geef jezelf een mentale schop onder je kont en ga aan de slag!